Faja dos Padres a mini paradicsom - (2019.05.18.)

Faja dos Padres Madeira déli partján a fővárostól 12 km-re található, a Cabo Girao kilátótól, már táblák jelölik a felvonót. A tengerpart megközelítése kizárólag a felvonóval lehetséges, aminek fenti állomásánál viszonylag kis parkoló áll rendelkezésre, ezért nem visznek ide buszos csoportokat. Ez egyben biztosítja a sziget nyugalmát is.
A felvonó csak 10 és 18 óra között szállít utasokat és igény szerint megy. Lent egy kis garázsszerűségbe áll be és a csengő megnyomásával kell jelezni, ha felmennénk.
A "Fajă" Madeira szigetvilágában széles körben használt kifejezés, általában a tenger mellett fekvő kis kiterjedésű sík és a megművelt földet jelent. Faja dos Padres is ilyen. Mikroklímája kedvez a szubtrópusi fajok növekedésének mangó, avokádó, banán, szőlő és kisebb méretű egzotikus gyümölcsök is találhatók e kicsiny területen. A Faja dos Padres egy ökológiai gazdaság, de az utóbbi években lehetőséget teremtettek néhány régi farmerház vendégházzá alakításával csendes elvonulásra az arra vágyóknak.
Leérve gyakorlatilag a gyümölcsösbe érkezünk. A tenger és a 300 méter magas szakadó sziklafal között a tenger folyamatos morajlását hallva sétálhatunk végig a zöldellő ültetvényen. A kiépített mólóval rendelkező strandja jó időben feltehetően nagy tömeget vonz, így május közepén még teljesen békés és csöndes.
Utunk végén egy étterem várja az ideérkezőket. A kedves személyzet a helyi ételek nagy kínálatával várt bennünket. Éltünk is a lehetőséggel és a mellettünk szaladgáló gyíkok társaságában jót ebédeltünk.
Ez a békés, mindentől elzárt kis világ egy leírhatatlan nyugalmat biztosít az idelátogatóknak, szinte a paradicsomban éreztük magunkat.

Google,     Faja dos Padres weboldala,     Cable car,     Best Destinations in Europe - Faja dos Padres

© 1995- Szabó Zsuzsa All Rights Reserved Fotókat Szabó Zsuzsa készítette.    További túrafotók és külföldi albumok. Kapcsolat